TT Yin Yoga, beschrijving

In vier lange weekenden (vrijdag t/m zondag) van begin november 2019 tot eind maart 2020 kun je ontdekken waar jouw hart ligt bij Yin yoga. En vanuit jouw passie zul je kunnen delen waar de kracht van Yin yoga ligt.


Review Hilde Evens, deelnemer TT 2018/2019:

”Liduine leeft vanuit yoga.

in haar aderen stroomt de liefde voor haar vak.

passie in split.

haar kennis is uniek en onuitputtelijk

als je houdt van authenticiteit.

als je liever een persoonlijke benadering voor je

professionele opleiding wil.

yoga is… Liduine.”


De opleiding die  Liduine bij ons komt verzorgen wordt in het Nederlands gegeven. In haar training draagt Liduine, op haar eigen zo warme manier, uit wat Yin yoga jou (en je leerlingen) kan brengen. Vanuit de visie dat Yin yoga een volwaardige vorm van yoga is met een geheel eigen kracht, die andere vormen prachtig aanvult.

De combinatie van achtergronden in Yin yoga – yoga (met als bakermat India) naast kennis uit het Taoïsme en de traditionele Chinese Geneeskunde – geeft deze vorm een unieke kracht die enorm bij kan dragen aan je goed te voelen: emotioneel, mentaal en fysiek. Je kan er confrontaties in opzoeken en leren je geest meer tot rust te brengen. Maar je kan ook op een verantwoorde, rustige en meditatieve wijze fysiek behoorlijke uitdagingen aangaan en zo sterker én (fysiek en mentaal) soepeler worden.

Over de Opleiding:

Worldyoga biedt je een Yin yoga teacher training aan waarbij jouw ontwikkeling vooropstaat. We willen je ondersteunen bij het doormaken van jouw eigen ontwikkeling, ongeacht of je nu al langer of korter yin yoga of een andere vorm van yoga beoefent. Liduine legt in de training veel nadruk op hoe je op jouw persoonlijke manier veilig Yin yoga kunt beoefenen en geven. Verder zal ze je veel handvaten aanreiken over hoe je je lessen kunt verrijken zodat ze jouw persoonlijkheid dragen en veilig, uitdagend en creatief zullen zijn. Al in het eerste weekend zul je meegenomen worden in het ontdekken wanneer yoga functioneel is, of wanneer het yoga beoefenen volgens een plaatje wordt. Om je inzicht te verbreden zullen veel onderwerpen aan bod komen. Veel aandacht is er voor anatomie, omdat kennis daarvan je echt kan helpen de verschillen in lichaamsbouw te leren herkennen en begrijpen. Daardoor wordt het veel eenvoudiger om doelgerichter je yogapractice te beoefenen en je lessen te geven.

De opleiding is:

 • Leerzaam, maar vooral leuk en inspirerend, en er is veel tijd om te genieten van de heerlijke en uitdagende aspecten van Yin yoga;
 • Gericht op een persoonlijk leerproces ongeacht je achtergrond, om zo je eigen weg te ontwikkelen;
 • Gebaseerd op een gedegen kennis én begrip van zowel het lichaam en van de yin houdingen;
 • gevuld met veel ‘spelen’ met de houdingen en al experimenterend veel leren. Inspirerend omdat je dan dieper van de heerlijke houdingen geniet, zodat je dat ook zelf kunt overdragen aan anderen.

De groepsgrootte is klein en bestaat uit maximaal 14 mensen.

We reiken wel een certificaat uit maar we hebben ervoor gekozen ons niet verbinden aan Yoga Alliance. We vertrouwen op onze kwaliteit en het samen leren met jullie, wat volgens ons, de enige echte garantie is dat we allemaal groeien en onze lessen overtuigd en kwalitatief goed kunnen verzorgen.

Wat komt aan bod:

 • De kracht van Yin yoga;
 • De verschillen tussen yin en yang vormen van yoga; tussen de yin- & yangweefsels van het lichaam en wat hun effect op het bewegingsapparaat van het lichaam is;
 • Hoe deze vormen van yoga, maar vooral ook yin yoga, bijdragen aan een zowel fysiek, emotioneel, als mentaal groeiproces;
 • Hoe de yin en yang vormen elkaar aanvullen en verrijken;
 • Wat is fascia, wat is de invloed van (het al dan niet) goed functioneren van fascia voor de algemene gezondheid;
 • De botten en gewrichten. De verschillen in vorm daarvan bij iedereen en welke impact dit heeft op de bewegingsmogelijkheden van een lichaam;
 • Een aantal grote spiergroepen van voornamelijk torso en dijbeen. En het principe van spierketens, myofascia of anatomietreinen;
 • De  bewegingsvlakken van het lichaam en hoe je met anatomisch inzicht een houding goed kunt analyseren;
 • Een uitgebreide reeks ‘basishoudingen’, en hoe je die vanuit anatomisch begrip, met behulp van de zogenaamde ‘Targets’ en ‘Skeletal Segments’ kunt onderbrengen in houdingengroepen. En hoe je vanuit dit perspectief houdingen aan kunt passen of alternatieven kunt kiezen. Je leert hierbij hoe je met de verschillende props kunt werken;
 • De ontstaansgeschiedenis van Yin yoga. De theorie en filosofie van yin & yang, het Taoïsme, de meridianenleer en de ‘5 elementenleer’ met de Chinese organen, uit de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM);
 • Lesgeven en hoe een lesvolgorde op te bouwen;
 • Meditaties, ademtechnieken en pranayama’s.

Kortom: Je leert om veilig les te kunnen geven en vanuit het inzicht in anatomie en de houdingengroepen te kunnen gaan experimenteren met alle houdingen. Zo zul je in staat zijn veilige, inspirerende en creatieve lessen te kunnen maken.

Yoga is groei, yoga is verbinding, verbinding met jezelf, en daardoor met de mensen en de wereld om je heen. En ook daar wordt aandacht aan besteed, door in gesprek te gaan met elkaar. Want soms is voor groei, voor verbinding anders leren waarnemen het allerbelangrijkste en dat kunnen we alleen van elkaar leren.

Wat wordt er van je verwacht:

 • Dat je minimaal een half jaar lessen Yin yoga gevolgd hebt;
 • Dat je voldoende tijd inroostert om te oefenen en je de leerstof eigen te maken;
 • Dat je tijdens de opleiding start met lesgeven aan kleine groepen;
 • Dat je over Yin yoga leest; al is er geen verplichte literatuur!

Ook het afronden van de opleiding wordt persoonlijk benaderd. We gaan ervan uit dat je alle weekenden present bent. Mochten er omstandigheden zijn waardoor een aanvullende persoonlijke benadering gewenst is, kunnen we altijd de eventuele mogelijkheden bespreken.

Natuurlijk hoef je niet vanaf het eerste weekend alles goed te doen. Wel is het belangrijk dat je de basisvaardigheden leert, die wij belangrijk vinden om aan anderen les te kunnen geven; uiteraard bij voorkeur binnen het tijdsbestek dat de opleiding verzorgd wordt. Mocht het zo zijn dat je er niet helemaal in slaagt de basisvaardigheden te beheersen bieden we je een mogelijkheid daar alsnog aan te voldoen.

Sterk aanbevolen / TIP!:

Volg na de opleiding een vervolgmodule Yintension II. Neem eerst de tijd om na module I je weg te zoeken en te vinden. Experimenteer en oefen met al je opgedane kennis. Des te interessanter is het om later met collegateachers uit de vorige edities samen te komen en verder te groeien om je ontwikkeling en vaardigheden te delen. In deze module kun je de kennis & skills van adjustments en lesgeven nog verder vergroten en trainen. Een heerlijk praktisch oefenweekend, waarin we echt begrijpend leren kijken naar lichaamshoudingen. Wall poses (houdingen tegen de muur) vormen daarbij een prachtig hulpmiddel. Deze variaties geven wellicht de mogelijkheid een houding juist wel te kunnen of een ander accent te leggen. Je leert om eventueel een volledige les van wall poses te maken. In deze module krijgen ze veel aandacht omdat ze veel kunnen vertellen en leren over de subtiliteit van adjustments / aanpassingen.


nog enkele reviews over Yintension 2018/2019:

“Jullie manier van lesgeven is fijn, zacht & liefdevol. Precies zoals ik in mijn hoofd heb ooit yogales te gaan geven (als ik durf…)”

*

“Een bijzonder mooie ervaring, zo’n eerste Teacher Training. Intensief, leerzaam, gezellig…dankbaar dat ik bij deze groep aan mag sluiten. Het voelt bijzonder goed dat ik mijn zaadje bij jullie mag laten ontkiemen”.

*

“Liduine & Paul verzorgen een complete en gedegen Yin yoga Teacher Training. Er is veel aandacht voor de theoretische achtergrond van Yin yoga, anatomie en Chinese geneeskunde.


Meer Vragen:

Mailme@worldyoga.eu

Liduine geeft regelmatig workshops in Overpelt. De volgende is op zondag 14 april 2019. Volg ons op fb of zie berichtgeving op deze site om op de hoogte te blijven. Een mailtje schrijven kan natuurlijk ook altijd!.