Liduine van Baars

“Leer leven, leer hét leven. Het is mijn passie, mijn (yoga-)drijfveer het leven mooi te maken, het leven mooi te leven. Het is zeker niet altijd gemakkelijk, maar yoga helpt me altijd weer daar thuis te komen.

Het zijn mensen om mij heen en de yogi’s die ik heb ontmoet en van wie ik veel heb mogen leren, die mijn passie hebben laten groeien.

Na twee jaar een docentenopleiding (creatieve vorming) gevolgd te hebben, heb ik een opleiding Industriële Vorming gevolgd. Een prachtige opleiding, maar zeker ook met de nodige haken en ogen. Alles was enorm op identiteit gericht. Mij ging het meer om het creëren zelf. Omdat dans sinds mijn jeugd mijn grootste voorliefde was, ben ik uiteindelijk gaan dansen en optreden in een theatergroep (Close Act).

Dansend de wereld over, andere culturen proeven, van Zuid-Amerika tot Noord-Amerika, Afrika en Azië, en ’thuis’ in Europa. Maar toch altijd op reis. Thuiskomen werd steeds belangrijker, en yoga en een aantal teachers hebben mij daar gebracht.

Van Tonnie Goes (Poweryoga) en David Swenson (Astanga 1st series) leerde ik praktisch en eenvoudig, maar vooral veilig, les te geven. Bij Manu Jois werkte ik aan de Asthanga 2nd series, ook bij hem draaide het vooral om eenvoudige en veilige adjustments.

Robert Boustany is degene die mij als geen ander de kracht heeft laten zien en voelen die yoga in het dagelijks leven kan innemen. Zijn technieken om de asanas te verdiepen en zijn pranayamatechnieken hebben me veel geleerd. Ook waarom yoga goed kan zijn voor iedereen en hoe breed je het kan inzetten in je eigen dagelijks leven. Mijn opleidingen en trainingen bij José de Haan de Groot hebben verdere verdieping in yin yoga en vinyasa yoga gegeven. Met name inzicht in welke (anatomische) lichaamskarakteristieken een grote rol spelen bij de beoefening van de verschillende vormen van yoga.

En zeker niet als laatste heb ik erg veel geleerd van Neva Ingalls. Zij werkte weliswaar vanuit een geheel andere achtergrond, maar heeft me minstens net zo krachtig laten ervaren dat ook in yoga geldt dat het het meeste ‘oplevert’ als je vanuit je hart yoga beoefent.

Maar bovenal heb ik het meest geleerd van alle leerlingen die ik door de jaren heen les heb mogen geven. Hun vragen zijn mijn uitdagingen geweest, en hen te begeleiden heeft mij enorm gevormd in mijn visie op yoga!

Mijn Yin Yoga-opleiding bied ik vanuit deze achtergrond aan en ik hoop oprecht dat ik voor jullie een klein beetje kan betekenen wat anderen voor mij betekend hebben.”

Liduine, april 2017